The Filth and the Fury

Få band har väckt så mycket uppståndelse och upprört så många som det legendariska punkbandet Sex Pistols. Somliga älskar dem, somliga hatar dem, och somliga älskar att hata dem. Vissa punkare avgudar dem, medan andra tycker att de är för mainstream. Oavsett vem man frågar så har de flesta en bestämd åsikt om den nihilistiska punkens flaggskepp.

Oavsett om du gillar Sex Pistols eller inte så är dokumentärfilmen “The Filth and the Fury” ett måste att se om du har det minsta intresse för musik eller punk. Kanske kan den till och med få de som hatar Sex Pistols att åtminstone delvis ändra uppfattning.

“The Filth and the Fury” sätter in Sex Pistols i kontexten där de bildades, i ett Storbritannien präglat av arbetslöshet, strejker, rasmotsättningar och traumat av att inte längre vara det stora imperiet i världen. Samtidigt tycktes musiken och populärkulturen absolut inte spegla denna omvälvande period, och in på scenen steg Sex Pistols med sin skräniga musik och sina provokativa låttexter. Medan andra band sjöng om kärlek och romantik så sjöng Sex Pistols om hur de saknade framtid, hur de hatade den engelska drottningen och hur de bara älskade sig själva.

Medan punken ofta dras med ett krav på att det ska vara äkta, så menar sångaren Johnny Rotten, i dokumentären, snarare att Sex Pistols var en form av kabaréband, som drev med sin samtid och sitt inskränkta samhälle. Huruvida det är en efterhandskonstruktion eller inte är givetvis svårt att säga, men det är ändå ett intressant sätt att betrakta ett av de största punkbanden genom tiderna, som skrämde slag på en hel konservativ vuxenvärld.

Ett intressant stilgrepp är att bandmedlemmarna inte är direkt i bild när de intervjuas. Istället syns bara deras skuggade konturer, vilket gör att berättelsen rent filmiskt lyfts från bandmedlemmarna som individer, till en mycket större berättelse. Filmen väjer inte heller för tunga ämnen som svek, drogmissbruk och det tragiska ödet som drabbade Sid Vicious och Nancy Spungen, där Sid anklagades för att ha mördat henne för att kort därefter själv dö i en överdos. Deras förhållande och öde har länge varit en kulthändelse i många kretsar, men i denna briljanta dokumentär lyfts händelserna ut från kulten, och in i verkligheten, vilket gör det svårt att värja sig. Särskilt när den annars så cyniske och kompromisslöse John Lydon, aka Johnny Rotten, faller i gråt över sin gamle vän.

Även om Sex Pistols mest är kända för sin anarkistiska och nihilistiska sida så kommer även mer solidariska sidor fram, när de spelar för barn till strejkande brandmän. Kort och gott så ger “The Filth and the Fury” en nyanserad och intressant bild av ett legendariskt band som fortfarande rör upp känslor i många läger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail