End of the Century

Även om Ramones under sina aktiva år aldrig nådde några försäljningshöjder så har de ändå lyckats bita sig fast som ett av de största punkbanden genom tiderna. Istället för att sälja stora mängder skivor så spelade de live så ofta de kom åt, och fick en stor och trogen publik över hela världen. Deras fantastiska historia skildras fint i dokumentärfilmen “End of the Century”, från 2003. Där får tittarna följa bandet från sina första stapplande steg på den legendariska New York-klubben CBGB, till deras världsturnéer, och allt där emellan. Legenden säger att Sex Pistols var livrädda för dem när de kom till England för att spela, även om de brittiska punkarna förmodligen förnekar detta idag. Liksom sina brittiska kollegor hade Ramones ofta nihilistiska texter, även om de ofta också bygger på humor.

Ramones bildades redan 1974, och kom i mångt och mycket att bli någon form av punkpionjärer, även om de själva aldrig kallade sig för ett punkband. De har kallats för Beach Boys på dubbla hastigheten, och deras sätt att bara spela downstrokes på hög hastighet på gitarren, har kommit att påverka ett stort antal rockartister sedan dess. Denna teknik, som också fördes över på trummorna, skapar en vägg av ljud, och även om det ser enkelt ut så kräver det lång träning och uthållighet. Det är därför ingen slump att Ramones är ett populärt band bland många rockmusiker.

Dokumentären skildrar också intimt de konflikter som frodades och levde i bandet. Medlemmarna var långt ifrån överens politiskt, vilket ibland kunde skapa problem när det kom till låttexter som behandlade politiska ämnen. Den största av dem är förmodligen att Johnny Ramone blev ihop med Joey Ramones flickvän Linda, vilket ledde till att de båda knappt pratade med varandra de sista 18 åren. Istället tvingades den konservative Johnny spela bandets hitlåt “The KKK took my baby away” live, med vetskapen om att den egentligen handlade om hur han stulit Joeys flickvän. Trots denna konflikt fortsatte bandet envetet att spela live, och nå nya fans världen över.

“The End of the Century” är en fantastisk dokumentär för den som vill lära sig mer om ett av de mest legendariska banden genom tiderna, vars medlemmar, trots envisa rykten, inte var bröder. Istället tog varje medlem som kom in i bandet efternamnet Ramone. Även om somliga medlemmar försökte sig på solokarriärer, som Dee Dee Ramones misslyckade rapkarriär, så kom de att bli intimt förknippade med bandet på gott och ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail