Musik om teknik

I det här inlägget kan du läsa om några låtar som handlar om teknik. Få uttryckssätt är lika lämpade att kommentera vår teknologiska framtid som musik. Musik är trots allt mer intimt sammanflätad med teknologiska framsteg än många andra konstformer. Så håll tillgodo: tre låtar som handlar om teknik.

Virtual Insanity – Jamiroquai (1996)

Virtual Insanity tycks till stora delar handla om hur vi människor är besatta av att skapa ny teknik utan att fundera över hur den påverkar oss. Vi har ständigt ögonen riktade mot nästa nya pryl och upptäcker först i efterhand att den kanske inte var så bra för oss trots allt. Om du har en mobiltelefon eller någon annan teknikpryl som inte är bra av anledningen att den gått sönder kan du köpa reservdelar hos https://www.teknikdelar.se/.

Computer Love – Kraftwerk (1981)

Många känner förmodligen igen Computer Loves hook från Coldplays Talk. Inget slår dock originalet när det gäller att förutse framtiden. Computer Love tycks handla om en framtid där människor i hög utsträckning kommunicerar med varandra digitalt, en tid då vi inte lika ofta möter varandra i den fysiska verkligheten. Låtens smått sorgliga protagonist tycks vara i behov av ett fysiskt möte.

Video Killed the Radio Star – The Buggles (1980)

The Buggles släppte den här låten 1980 innan MTV ens hade startat. Ändå lyckades det brittiska bandet förutse hur det kommande decenniet skulle förändra villkoren för musikbranschen. Att låtens budskap på många sätt är mörkt förtas väl litegrann av låtens charmerande lekfullhet. Trots det är den ett ypperligt exempel på när musik på en gång sätter fingret på ett samtidsfenomen och samtidigt lyckas pricka in en förutsägelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail