Ebba the Movie

Joakim Thåström sjunger i en av sina solosånger om hur han såg The Clash live, och hur det aldrig blev bättre än så. Troligen är det inte svårt att hitta hundratals, kanske tusentals människor som kan säga samma sak om när de såg Ebba Grön live, på den tiden då det begav sig. Ibland spelade bandet lite fel, och ibland kastades sångtexter om i stundens hetta, men den råa energin som Ebba Grön gav ifrån sig på scenen är svår att hitta någon annanstans.

Ebba Grön är ett band som berörde människor till höger och vänster på sin tid, och som fortsätter att beröra. Så sent som 2014 slängde den moderate politikern Gunnar Axén ut sin tv för att protestera mot att en cover på bandets låt “Beväpna er” spelades i Athena Farrokhzads sommarprat. Detta samtidigt som människor till vänster, såväl som till höger spelar bandets låtar på sina fester, med eller utan ironi. “Staten och Kapitalet” sägs till exempel vara ett stående inslag på fester arrangerade av Moderata Ungdomsförbundet, MUF.

Dokumentären “Ebba the Movie” ,från 1982, utspelar sig dock långt före detta. Filmen skildrar ett unikt band i en unik tid i ett Sverige som inte längre finns. Ebba Grön är utan konkurrens det största punkbandet i svensk historia, och i denna klassiska dokumentär får tittarna följa bandet via intervjuer, spelningar, studioinspelningar och den legendariska turnén med Dag Vag. Detta innebär också att unika versioner av tidlösa låtar har fångats för eftervärlden, kanske framförallt liveversionen av “Staten och Kapitalet”, där Ebba Grön tillsammans med Dag Vag bjuder på en oförglömlig upplevelse med nya solon och en fantastisk energi.

Filmen innehåller också en del provokativa inslag, som när Thåström spelar och sjunger “Häng Gud” vid en orgel i en kyrka, vilket väckte uppmärksamhet när filmen kom 1982.

Alla som har det minsta intresse för svenskt 70- och 80-tal, för svensk punk i allmänhet, eller Ebba Grön i synnerhet, bör bänka sig i tv-soffan och slå på “Ebba the Movie” och låta sig svepas tillbaka till den svenska punkens absoluta guldålder, från spelningarna på fritidsgården Oasen i Rågsved till de rikstäckande turnéerna. Intervjuer och spelningar varvas med stämningsfulla svepningar över förorter och andra vyer i folkhemmets Sverige, som en hel generation punkare gjorde uppror mot genom sin rebelliska musik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail