Partyband

Musik kan handla om vad som helst och de allra största artisterna hittar sin egen nisch. När jag pratar om partyband handlar det dock om band som inte nödvändigtvis sätter sina konstnärliga ambitioner i första rummet. Att skriva bra partymusik handlar snarare om att underkasta sig en viss typ av estetik. Det får inte vara för komplicerat, gärna lätt att sjunga med och framför allt ska det svänga.

Ska du arrangera en fest? Alla band på den här listan är förstås perfekta för en fest, så den biten kan du se som färdig. Bara musik gör dock ingen fest. Självklart behövs också mat, dryck och gärna någon annan form av underhållning. För den sistnämnda komponenten går det utmärkt att vända sig till webbutiken Partytajm.se. Det är inte bara det att deras utbud av festliga tillbehör är stort, det är dessutom kategoriserat på ett sätt som gör det lätt att hitta tillbehör som passar för olika typer av festligheter. Att slå sönder en pinata när det festas som mest lär definitivt uppskattas av festgästerna.

AC/DC

Det australiensiska bandet AC/DC är förstås ingenting annat än tidernas främsta partyband. Det bevisas inte minst av att alla deras låtar på ett eller annat sätt kretsar kring festande. Highway to Hell? I den klassikern får vi veta att vägen till helvetet kantas av festande och supande. Är det värt det? Klart att det är. It’s a Long Way to the Top (If You Wan’t to Rock and Roll)? Här får vi veta att också vägen till toppen kantas av festande och supande, i alla fall för ett hårt arbetande band som AC/DC. Jag skulle kunna fortsätta med att räkna upp varenda låt av AC/DC på samma sätt. Allihop handlar om samma sak.

Andrew W.K.

Liksom fallet är med AC/DC är amerikanske Andrew W.K. en artist vars hela katalog på ett eller annat sätt handlar om festande. Det bevisas inte minst när man går på en av hans staidumkonserter där man kan få höra en hel publik bestående av tiotusentals människor skandera ”Party! Party!”, hans publik vet således vad det handlar om.

LMFAO

Det amerikanska bandet LMFAO är mest kända för låten ”Party Rock Anthem”, som är precis vad titeln säger att den är. Att den fungerade väl i festliga sammanhang bevisas av att den lyckades sälja hela 9,7 miljoner exemplar när den släpptes 2011, vilket gjorde den till ett av det årets bäst säljande singlar.

James Brown

Att reducera James Browns musikaliska gärning till att enbart handla om festande är något orättvist. Själv han hann dock med en hel del festande under sitt liv. Hur som helst är det få artister som lyckats lika väl med att få låtar som handlar om seriösa ämnen att låta lika livsbejakande och festliga som Brown.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail