Pulp

Det finns band med stort tålamod och så finns det Pulp. Medan många band harvar på i några år innan de får sitt stora genombrott eller lägger ner så kämpade Pulp, som bildades redan 1978, på i femton år innan de fick sitt internationella genombrott 1995 med låten Common people. Det ska tilläggas att inte alla medlemmar, förmodligen till sitt stora förtret, hade samma tålamod. Genom åren har över 20 personer kommit och gått i det kultförklarade bandet, varav endast sångaren Jarvis Cocker var med och startade bandet 1978.

Under alla dessa femton år i väntan på internationell framgång hann bandet med att släppa fyra album, varav det första albumet “It” släpptes redan 1983. Deras fjärde album “His ‘n’ Hers”, som släpptes 1994 innebar dock ett stort genombrott i Storbritannien, där framförallt låten “Babies” blev en dunderhit. Skivan hamnade på Storbritanniens tio i topplista och äntligen började framtiden se ljusare ut för det hårt kämpande bandet.

2002 splittrades bandet och gick skilda vägar, men 2011 var det dags för en återförening, då de bland annat besökte festivalen Way Out West, i Göteborg. Deras sista spelning ägde rum den 9 februari 2013, i tv-programmet “The Jonathan Ross Show”, där de lanserade släppet av en tidigare osläppt låt, som de gett ut en tid innan det sista framträdandet.

Trots alla de år som bandet var aktiva blev det inte fler än sju studioalbum, men desto fler samlingsalbum och singlar. Det råder ingen tvekan om att Pulp har skrivit in sig i såväl den brittiska, som i den internationella musikhistorien, som det kultband som de förtjänar att betraktas som.

Som kuriosa kan nämnas att om någon i Sverige mot all förmodan hade missat Pulps dunderhit Common People, så fick de stifta bekantskap med en elak men hjärtlig parodi på bandet, i Killinggängets kultserie Nile City 105,6.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail