Pink Floyd

Pink Floyd kan knappast beskrivas som ett partyband. De gjorde karriär på att skriva låtar om existentiella frågor och det gråa vardagslivet i hemlandet Storbritannien. Pink Floyd var från början ett helt annat band än det de var när de var som störst. Bandet började spela tillsammans under 1965 och var inledningsvis ett psykedeliskt popband. Bandets första frontman och låtskrivare var den enigmatiske Syd Barrett. Barrett som var något av ett psykedeliskt underbarn skrev merparten av låtarna på debutalbumet Piper at the Gates of Dawn. Han föll dock offer för dåtidens fascination för droger som LSD och deltog bara på bandets två första skivor.

En spelning med Pink Floyd på toppen av deras karriär var i sanning events. Bandet blev med tiden känt för sina otroligt ambitiösa scenshower. Det är inte riktigt såpass stora events som anordnas hos Helio, men du kan alltid fråga. Helio hyr ut Eventlokaler Stockholm, lokaler som passar utmärkt för After Work, produktlanseringar eller, varför inte, spelningar?

Färden mot stratosfären

Syd Barrett ersattes av gitarristen Dave Gilmour 1968. Sättningen var nu Roger Waters på bas och sång, Gilmour på gitarr och sång, Nick Mason på trummor och Richard Wright på klaviatur. Åren mellan 1968-1972 var något av en roderlös period för bandet. De var visserligen relativt framgångsrika, men det tog ett tag för dem att hitta fram till den musikaliska form som skulle ge dem deras största framgångar. Bandets mest framgångsrika album var Dark Side of the Moon som släpptes 1973 och propellerade det dittills halvt framgångsrika bandet till stratosfären. Albumet spenderade sanslösa 900 veckor på Billboard-listan.

Från 1973 och framåt betraktades bandet som superstjärnor. Från att ha harvat runt och turnerat världen över under relativt enkla förutsättningar började pengarna nu regna över bandet. Inte för att det verkade göra dem så mycket lyckligare. Frontmannen Roger Waters har beskrivit hur livet som superstjärna gjorde honom deprimerad.

Sista framgångarna

Oavsett framgångarna verkar det inte som att Pink Floyd var ett trevligt band att spela i. Basisten och huvudsaklige låtskrivaren Roger Waters har i intervjuer sagt att han upplevde det som att de andra bandmedlemmarna mobbade honom på olika sätt. De ska ha tyckt att han var omusikalisk. Inte för att det var helt taget ur luften. Många skulle nog säga att Waters lämnar en del att önska som musiker, som låtskrivare var han däremot emellanåt fenomenal.

Pink Floyds sista riktigt stora framgång som band var albumet och filmen The Wall. Efter släppet av det albumet ledde de interna slitningarna i bandet till att Waters slutade. Bortsett från en kortare återförening i samband med Live 8 2018 kommer vi nog inte få se originalmedlemmarna spela tillsammans igen. Skälet uppges främst vara att Waters och Gilmour inte kommer överens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail