Supergrass

Det välkända britpopbandet Supergrass bildades 1993 i Oxford, och liksom ett annat klassiskt britpopband, Oasis, så bildades det av två bröder. Nämligen Gaz och Rob Coombes, samt Mick Quinn och Danny Goffey. 1994 debuterade de med singeln “Caught by the Fuzz”, som de först gav ut på ett indiebolag, varpå de upptäcktes av skivbolaget Parlophone, som både återutgav den första singeln och bandets debutalbum, I Should Coco, 1995.

Såväl det första albumet som singlarna blev en enorm succé, särskilt singeln “Alright”, som gjorde att bandet slog igenom internationellt. Sammanlagt har de släppt sex studioalbum, samt en rad singlar, samlingsalbum och några EP:s.

Bandet lades ner 2010 då de spelade sin sista avskedskonsert i Paris. Ett sjunde studioalbum var på gång när bandet splittrades, men till fansens stora förtret så slutfördes det aldrig, och det finns inga planer på att släppa det redan färdiga materialet.

Bandet har också vunnit en lång rad musikpriser för sin fantastiska musik, bland annat British Breakthrough Act, i Brit Awards, Best New Act i Q Awards och Best New Band i NME Awards. Nog kan man säga att de lämnade en lucka efter sig när de slutade spela. Men vem vet, kanske blir det en återförening framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail