Så kan musik hjälpa dig genom livet

Musik är något som kan väcka alla möjliga känslor hos oss människor. I alla skeden av livet kan musiken spela en oerhört viktig roll, på olika sätt.

Uppväxt

Redan i förskolan lär sig barn att uttrycka sig med hjälp av sång och musik. Texterna hjälper till att utöka ordförrådet och rytmerna uppmuntrar ofta till dans. Det har gjorts studier som visar att musik är viktigt för små barns utveckling att tänka, förstå och lösa problem. Ofta kan musik och sång få barn på bra humör och lekar kan lätt kombineras med musik eller sång för att göra texterna lättare att förstå. Sånger kan också användas för att träna vissa ord eller ljud i språket på ett roligt sätt. Musik är också något som uppmuntrar barn till att röra på sig. Om det är dans eller sport eller bara hopp och lek är upp till barnet att bestämma. Hur som helst är det nästan alltid enbart positivt med rörelse för barn som växer.

Sorg

På samma sätt som musik kan bidra till glädje kan den också vara en hjälp i svår sorg. Under jobbiga stunder, som till exempelvis begravningar, spelar musiken en viktig roll. Den kan hjälpa de sörjande att få utlopp för sina känslor och därmed bearbeta dem. Inför en begravning är valet av vilken musik som ska spelas en viktig del av planeringen. Ofta får man hjälp att välja ut passande låtar som ger rätt känsla till tillställningen från begravningsbyrån. Hos lova begravningsbyrå är musiken en del av planeringen av begravningen. Att spela en låt som var en favorit hos den avlidne kan vara ett sätt att hylla och hedra personen på ett sätt som alla förstår. I en sådan situation är musiken det enda som behövs, ord blir överflödiga.

Glädje

Det finns mycket musik som gör den som lyssnar på den glad och full av energi. Även om alla tycker om olika sorters musik finns det vissa genrer som de allra flesta blir på gott humör av. På fester är det musiken som sätter stämningen, likaså är konserter en plats av glädje och ofta eufori.

Att själv spela musik är också ett sätt att känna glädje. Den som har övat på att spela ett visst instrument länge vet känslan av att klara av ett visst musikstycke för första gången eller improvisera fram en riktigt bra melodi. Hjärnan utsöndrar ämnen som gör att vi känner oss lugnare och lyckligare när vi exempelvis sjunger, spelar eller lyssnar på musik. Det är vida känt att musik och kultur får oss människor att må bra, en del läkare skriver till och med ut kultur på recept till personer som söker vård för att de kanske är deprimerade eller på annat sätt inte mår bra. Då kan musik faktiskt fungera som medicin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail