Oasis

Alla som gått i en svensk högstadieskola eller varit på en fest där någon spelar gitarr efter 1995, har hört Oasis klassiska låt Wonderwall. Det klassiska britpopbandet Oasis är för många människor just det som definierar britpop, med bröderna Liam och Noel Gallagher. Även om bandet bildades redan 1991 så dröjde det ända tills 1994 innan deras första album “Definitely Maybe” kom ut. Denna skiva blev också bandets genombrott, även om det stora internationella genombrottet kom 1995 med skivan “What’s the Story) Morning Glory?”, som än idag är den tredje mest sålda skivan i Storbritannien. Det var också här dunderhitten Wonderwall stiftade bekantskap med en världspublik.

Även om det givetvis är musiken som är central så har det också stormat en del i det legendariska britpopbandet. Kokainmissbruk, vilda fester och hot om splittring härjade i bandet efter att deras tredje album Be Here Now, släpptes. Noel Gallagher lämnade bandet vid ett flertal tillfällen under den här perioden, för att sedan komma tillbaka strax efteråt. 1999 lämnade dock två andra av originalmedlemmarna bandet, vilka ersattes av de båda bröderna.

2009 försämrades dock de båda brödernas relation markant, och efter ett storbråk på bandets världsturné valde Noel Gallagher att lämna bandet. I perioden där emellan hade ett flertal medlemmar kommit och gått i det skandalomsusade bandet, men när en av bröderna lämnade så var bandets era över. Istället har bröderna Gallagher valt att fortsätta med musikskapande på egna håll, även om ingen av brödernas senare karriärer kan jämföras med Oasis storhetstid.

Trots bråk, slitningar och till slut splittring så lämnade Oasis efter sig en stor låtskatt som kommer leva vidare lång tid framöver. Än idag hittar nya personer dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail