Blur

Det klassiska britpopbandet Blur bildades 1988 och debuterade 1990 med singeln “She’s So High”, som följdes upp med debutalbumet “Leisure” 1991. Bandet har kommit att bli intimt förknippade med britpopgenren, där framförallt deras album “Modern Life Is Rubbish” från 1993 nämns som ett pionjärverk.

Sammanlagt släppte bandet åtta studioalbum och en rad liveskivor och singlar, varav många har vunnit sin väg in i popmänniskors hjärtan. Under britpopåren 1992-1995 tävlade de med Oasis om att vara det bästa britpopbandet.

2009 återförenades bandet för ett antal spelningar i Storbritannien och Irland. Därefter släppte de också ett antal singlar under några år, och 2012 vann de Brit Award för Outstanding Contribution to Music. Och än är de inte uträknade. Så sent som 2015 släppte de ytterligare ett fullängdsalbum, 12 år efter det senaste albumet Think Tank, som släpptes 2003. Skivan fick både bra kritik av recensenter och publikens gillanden med över 100.000 sålda exemplar.

Blur är med andra ord ett måste att lyssna på för alla som har det minsta intresse för britpop eller gitarrmusik överlag. Deras stora inflytande och deras stora låtskatt är helt enkelt omöjlig att bortse från för den som vill bilda sig inom musikhistoria.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail